Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Ştirile zilei

 

Ştirile zilei

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Ştirile zilei  
Horoscop  
Imaginea zilei  
Sărbătoriţii zilei  
Link-ul zilei  
Azi in istorie  
Motto - ul zilei  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


21.11.2008

Poşta Română distribuie pensiile aferente lunii decembrie în avans.

Plata pensiilor de asigurări sociale de stat, pentru agricultori şi cadrele militare, precum şi a celorlalte categorii de pensii se va face în perioada 10-24 decembrie 2008, imediat dupa virarea banilor de către partenerii de convenţii, informează Compania Naţională Poşta Română.
În acelaşi timp cu achitarea drepturilor băneşti vor fi distribuite taloanele mov (aferente pensiilor plătite pe card sau în cont curent), precum şi taloanele de călătorie CFR.
Astfel, în perioada 10-24 decembrie 2008 pensiile curente şi taloanele CFR vor fi distribuite de către factorii poştali la domiciliul beneficiarilor; în perioada 19-24 decembrie 2008 vor fi distribuite la domiciliu pensiile restante (cupoane gri); până pe data de 30 decembrie 2008, titularii absenţi de la domiciliu şi avizaţi îşi vor putea ridica drepturile băneşti de la sediile oficiilor poştale.
Cupoanele mov, aferente pensiilor plătite pe card bancar sau prin cont curent, urmează să fie distribuite la domiciliu, în perioada 14-29 decembrie 2008, urmând ca pensionarii avizaţişsi absenţi de la domiciliu să le poată ridica de la ghişeele subunităţilor poştale până pe data de 9 ianuarie 2009.
Sursa: Mediafax
21.11.2008

Sárga jelzésű meteorológiai figyelmeztetés lép életbe ma estétől az ország 26 megyéjében.


Az előrejelzések szerint a hegyvidéken hóviharokra, havasesőre és jelentős mennyiségű havazásra kell számítani, a levegő hőmérsékelete is lehűl. A meteorológiai figyelmeztetés vasárnap estig van érvényben és teljes adáskörzetünket érinti.
REALITATEA
21.11.2008

Avertizare meteo cod galben de ninsori!

Ministerul Mediului a transmis, vineri dimineaţă, o atenţionare de cod galben către 26 de prefecturi privind ninsorile care vor cădea din aceasta seara si pana duminica, la ora 18, ca urmare a avertizării de viscol comunicată de meteorologi.Atenţionarea meteorologică de cod galben a fost transmisă si prefecturilor judeţelor Braşov, Covasna, Harghita, Mureş si Sibiu.
Meteorologii avertizează că, începând de vineri seara si până duminică, în zonele montane va ninge viscolit şi se va depune strat de zăpadă consistent.Vremea se va răci accentuat în toate regiunile ţării, vântul va prezenta intensificări şi vor fi precipitaţii pe arii extinse.
Începând de sâmbătă dimineaţă, precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare vor fi şi în zonele mai joase, la început în cele din vest, centru şi nord, apoi trecător şi în est.
Sursa: Mediafax
21.11.2008

Fizetés és karácsonyi pótlékok nélkül maradhat 30 ezer vasutas.


A Román Vasúttársaság 200 millió lejes költségvetési kiegészítésre szorul, ellenkező esetben már a novemberi fizetéseket sem tudják biztosítani – állítja Gheorghe Popa, a CFR személyszállító részlegének szakszervezeti elnöke. A bizalmi hozzátette, amennyiben nem kapják meg a büdzséből kért összeget, visszatartják a jegyeladásból származó bevételeket és ebből fizetik ki alkalmazottaikat. Ebben az esetben a vasúttársaság teherforgalomi részlegén illetve az adminisztrációban dolgozó mintegy 30 ezer alkalmazott fizetés nélkül marad.
Gheorghe Popa azt is elmondta, hogy eddig egyetlen követelésük sem talált meghallgatásra. A vasutasok máig adtak határidőt a kabinetnek, hétfőn pedig arról döntenek, hogy sztrájkba lépnek-e vagy sem.
REALITATEA
21.11.2008

Bünti


50 ezer lejig terjedő büntetést rónak ki azon bankokra amelyek a jövőben az ügyfél beleeggyezése nélkül változtatják meg a kezelési költséget, vagy vezetnek be újabb illetéket. A Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb rendelete értelmében a pénzintézetek kötelesek egy kiegészítő szerződésben rögzíteni az új feltételeket.
Ugyancsak pótszerződésben kell rögzíteni a változó kamatozású szerződések esetében a kamatláb emelést.
REALITATEA
21.11.2008

În zonele montane din judeţul Harghita a început să ningă, vineri la prânz, iar circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă.

Potrivit şefului Secţiei de drumuri naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, pe DN 13 B, care face legătura între Praid şi Gheorgheni, în zona vârfului Creanga, pe DN 15, între Topliţa şi Borsec, şi în pasul Pângăraţi de pe DN 12 C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu, stratul de zăpadă de pe carosabil este de 2 centimetri şi se circulă în condiţii de iarnă. Drumarii acţionează cu utilaje şi materiale antiderapante şi nu se înregistrează probleme. Poliţiştii recomandă şoferilor care tranzitează judeţul Harghita să aibă autovehiculele echipate cu cauciucuri de iarnă şi să aibă în portbagaj lanţurile antiderapante.
Ioana Dima
21.11.2008

Működik a 112 egységes sürgősségi hívószám földrajzi helymeghatározó rendszere


– jelentette be Borbély Károly távközlési miniszter. A helymeghatározó rendszert szeptemberben tesztelték, jelenleg a teljes hálózatban működik.Ez elsősorban a balesetek helyszíneinek azonosítánál nagyon fontos, hiszen így sokkal hamarabb a helyszínre tudnak érni a rendőrök, a mentősök, illetve a tűzoltók.
MFAX
21.11.2008

Tiruri neechipate de iarnă, creează probleme drumarilor

Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că un tir neechipat cu lanţuri antiderapante a intrat în şanţ, pe DN 15, între Topliţa şi Borsec şi a îngreunat circulaţia celorlalte vehicule. Circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă şi în pasul Bucin, pe DN 13 B, care face legătura între localităţile Praid şi Gheorgheni, pe DN 12 C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu şi pe DN 13 A, între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Judeţul Harghita a primit avertizare de cod galben pentru ninsori abundente şi viscol, motiv pentru care şoferilor care tranzitează această zonă li se recomandă să îşi echipeze autovehiculele corespunzător, cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri antiderapante.
Ioana Dima
21.11.2008

Egy milliárd eurós hitelt kap Románia az Európai Fejlesztési és Befektetési Banktól.


A felek hétfőn írják alá az erre vonatkozó egyezményt. A hitelt országunk szállításügyi-, környezet- és gazdaságfejlesztési projektek finanszírozására használja – nyilatkozták pénzügyminisztériumi források.
MFAX
21.11.2008

Raportul Institutului pentru Politici Publice privind monitorizarea activităţii consilierilor locali târgumureşeni este considerat incomplet şi nesatisfăcător datorită netrasparenţei edililor locali!

Pe parcursul a trei luni de zile, după alegerile locale din luna iunie, Institutul pentru Politici Publice din Bucureşti în parteneriat cu CENTRS au desfăşurat în 30 de oraşe din ţară, o monitorizare privind gradul de transparenţă a primăriilor precum şi activitatea consilierilor locali.În Tg Mureş, monitorizarea a fost făcută de Liga Pro Europa care consideră că răspunsurile reprezentanţilor Primăriei cu privire unele date solicitante sunt de-a dreptul şocante.Reprezentanţii Primăriei Tg Mureş consideră că aceste acuzaţii sunt fără fundament şi au o notă personală dat fiind faptul că vin din partea Ligii Pro Europa.
Cristina Bulbescu
21.11.2008

A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi tanácstagjai újra benyújtották a székelyföldi megyék határait módosító referendum szervezésére vonatkozó határozattervezetüket


– jelentette be Gazda Zoltán, az MPP tanácstagja. Gazda szerint a tervezet csak annyiban módosult a múlt hónapban visszautasítotthoz képest, hogy nem november 30-án, hanem március 15-én szerveznék meg a népszavazást. A Magyar Polgári Párt háromszéki vezetősége azt javasolja a helyi önkormányzatoknak, amelyek csak a jövőben döntenek erről a kérdésről, hogy a székelyudvarhelyi tanács példáját követve 2009. március 15-én szervezzék meg a népszavazást.
MVR
21.11.2008

Consilierii locali din Miercurea Ciuc sunt comparaţi, într-un raport al Institutului de Politici Publice, cu „o maşină de vot”, întrucât, de la începutul mandatului nu au avut nicio iniţiativă de proiect de hotărâre.

Institutul de Politici Publice a monitorizat primele luni de mandat ale consilierilor locali din 19 municipii din ţară, printre care se numără şi Miercurea Ciuc. Din raportul prezentat vineri reise că municipiul Miercurea Ciuc este unul dintre puţinele în care consilierii locali nu au avut nicio iniţiativă, toate proiectele de hotărâre fiind iniţiate de primar. Specialiştii de la Institutul de Politici Publice au recomandat, de asemenea, ca procesele verbale ale şedinţelor de consiliu local să fie publicate pe site-ul primăriei pentru a fi accesibile unui număr cât mai mare de persoane. Consilierii din Miercurea Ciuc stau bine la capitolul „prezenţe la şedinţe”, neexistând probleme nici în ceea ce priveşte publicarea declaraţiilor de avere.
Ioana Dima
21.11.2008

Az 1050 férőhelyes sepsiszentgyörgyi sportcsarnokot a város számára szeretné megszerezni Antal Árpád polgármester.


A városvezető sajtótájékoztatóján elmondta: ma újabb kormányhatározat-tervezetet visz Bukarestbe, amelyben kéri a sportcsarnok átruházását az Országos Sporthatóság tulajdonából a helyi önkormányzat vagyonleltárába.
A kezdeményezést azonban határozottan ellenzi Santa Carol, a létesítményt adminisztráló Városi Sportklub elnöke, illetve Octavian Belu, az Országos Sportügynökség elnöke sem támogatja az ötletet. A polgármester szerint elfogadhatatlan, hogy bért kelljen fizetni azért, hogy például a kosárlabda-csapatok a teremben játszhassanak Antal Árpád ugyanakkor közölte: nem mond le a város csíkszeredai bejáratához tervezett új, korszerű sportcsarnok felépítéséről sem.
MVR
21.11.2008

Zona Metropolitană Braşov va deveni una dintre cele mai dezvoltate regiuni din România

Asociaţia Metropolitană Braşov este un exemplu de parteneriat dedicat dezvoltării. Rolul primordial al acestei organizaţii este unul integrator al direcţiilor de dezvoltare asumate la nivelul tuturor actorilor implicaţi în proces.Un obiectiv important este finalizarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Zonei Metropolitane Braşov. Una din etapele importante este corelarea cu Planul de Amenajare a Teritoriului Metropolitan, realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”- Bucureşti şi Mihai Sîrbu, arhitectul Şef al Consiliului Judeţean Braşov. În această perioadă, documentul elaborat parcurge etapa de consultare publică.
În afara parteneriatelor la nivel zonal, Asociaţia Metropolitană Braşov a iniţiat şi un parteneriat la nivel naţional. Marile oraşe ale României reprezintă motoarele dezvoltării economice pentru următoarea perioadă. Pentru a putea realiza o coeziune teritorială reală, Braşovul, alături de Iaşi, Constanţa, Oradea, Baia Mare şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei au pus bazele viitoarei Asociaţii Naţionale a Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România.
Adrian Munteanu
21.11.2008

Un tânăr hargitean a murit după ce căruţa cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat pe un drum forestier şi în cădere căruţaşul s-a lovit la cap.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că, joi bărbatul de 28 de ani, din localitatea Lunca de Sus a plecat cu căruţa să aducă lemne pentru iarnă. La întoarcere, în timp ce se deplasa pe un drum forestier, căruţa încărcată cu lemne a rămas fără frâne, s-a răsturnat, iar în timpul rostogolirii tânărul a fost lovit în zona capului şi a murit pe loc. El a fost găsit de nişte localnici care treceau prin zonă. Cadavrul a fost depus la morga Spitalului Lunca de Sus, iar poliţiştii încearcă să stabilească împrejurările exacte în care s-a produs accidentul.
Ioana Dima
21.11.2008

Nem csak kivágott, hanem földlabdás fenyőfa is vásárolható idén karácsonyfának a csíkszeredai erdészetnél


Az erdészet csemetekertjében mintegy négyezer ezüstfenyő csemetét gondoznak, ezek közül készítenek elő mintegy kétszáz darabot árusításra. Az ár is elérhető lesz – ígéri Cătălin Mutică – az 1,2 méteres élő ezüst fenyőcsemete 50 lejbe kerül majd. A földlabdás fenyőfák mellett természetesen vágott fenyőt is árusít majd a csíkszeredai erdészet, ebből kétőezer darabot szánnak piacra.
MVR
21.11.2008

Aproape 1.000 de şomeri mureşeni au urmat cursuri, în acest an, de formare profesională.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş a cuprins, în acest an, în programe de reconversie profesională 943 de şomeri dintre care circa 40% au solicitat şi urmat cursuri în domeniul serviciilor, pentru lucrător în comerţ.
Dintre cei care au urmat programul Agenţiei, jumătate au absolvit, până la această dată cursurile urmând ca în luna decembrie să înceapă o nouă etapă de formare profesională pentru alţi 150 de mureşeni fără un loc de muncă.
La fel ca şi în celelalte judeţe ale ţării, jud Mureş se confruntă cu un amplu proces de disponibilizări, în această perioadă.12 firme mureşene au anunţat concedierea a 700 de muncitori însă potrivit comunicărilor verbale şi a estimărilor din partea agenţilor economici se preconizează încă 2.500 de disponibilizări în această iarnă.
Cristina Bulbescu
21.11.2008

Konferencia


Hétvégén kerül sor a Tudományos Diákkörök VII. Erdélyi Konferenciájára a marosvásárhelyi Bolyai Farkas középiskolában. A rendezvényre 326 résztvevőt várnak, s 116 tudományos dolgozat hangzik el.
NPS
21.11.2008

Raportul ONU pentru Populaţie pe anul 2008 a fost prezentat vineri la Tg Mureş!

Tema din acest an a raportului „Situaţia populaţiei lumii”, lansat de Fondul ONU pentru Populaţie este „Găsirea numitorului comun: cultură, gen şi drepturile omului” pentru toate popoarele lumii.
Raportul din acest an coincide cu aniversarea a 60 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a fost lansat la Tg Mureş deoarece în ultimii ani, organizaţia a finanţat mai multe programe care vizează violenţa în familie, programe derulate de Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din Tg Mureş.Raportul „Situaţia Populaţiei Lumii 2008” relevă numeroase probleme de încălcări ale drepturilor omului în mai multe state în special din Africa, Asia şi America Latină.
Una din problemele cele mai răspândite şi înrădăcinate rămâne inegalitatea de gen, respectiv poziţia inferioară a femeii în societate.
Potrivit raportului, anual 500.000 de femei mor la naştere din cauză că nu le este permis accesul la serviciile de sănătate a reproducerii.
Pe lângă aceasta, o problemă majoră cu care se confruntă populaţia Globului este faptul că a şasea parte din omenire, respectiv peste un miliard de oameni trăiesc sub pragul de sărăcie.
Aceste situaţii se întâlnesc, în special, în mai multe state din SE Asiei şi din Africa subsahariană unde 65% din populaţie trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi.
Deşi gradul de îmbolnăviri de aici este mai mare ca în orice parte a lumii, aceştia sunt lipsiţi de orice fel de asistenţă medicală, în plus, schimbările climatice fac ca milioane de oameni să continuie să moară în fiecare an din cauza lipsei de hrană şi a lipsei de apă.
Organizaţia Naţiunilor Unite a iniţiat, în acest sens, un program de ajutor din partea ţărilor dezvoltate ale lumii prin donarea a 0,7 procente din produsul intern brut pentru eradicarea sărăciei.
Reprezentanţii Organizaţiei sunt însă sceptici că vor avea succes cu acest proiect dat fiind criza mondială actuală.
Cristina Bulbescu
21.11.2008

Deţinuţii de la Codlea dau sfaturi elevilor

Trei deţinuţi de la Penitenciarul Codlea s-au întîlnit vineri cu aproximativ 150 de elevi de la Colegiul Tehnic de Construcţii şi Arhitectură Christian Kertsch, pentru a le povesti acestora experienţele lor de viaţă şi cum se poate ajunge, dintr-un lucru mărunt, foarte uşor după gratii. Locul de întâlnire a fost sala de sport a liceului, unde au mai participat cadrele didactice, dar şi iniţiatorii programului, membrii Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere. Mesajul transmis a fost acela că nu trebuie făcută imprudenţa de a se călca legea. Copiii au rămas consternaţi să afle că pot ajunge la puşcărie şi din cauza muzicii ascultată prea tare. Elevii au fost extrem de emoţionaţi cînd au ascultat poveştile de viaţă ale deţinuţilor, iar unii dintre ei aveau lacrimi în ochi. Ultima întîlnire din acest an organizată de ASUM va avea lor peste 2-3 săptămîni, la Centrul Cultural Reduta, unde vor participa circa 300 de elevi ai liceelor implicate în derularea proiectului .
Adrian Munteanu
21.11.2008

Vineri, Biserca Răsăriteană a sărbătorit Intrarea în Biserică a Sfintei Fecioare Maria.

Sărbătoarea Prezentării în Templu a Sfintei Fecioare este de o însemnătate deosebită care aminteşte unul dintre misterele vieţii aceleia care a fost aleasă de Dumnezeu să fie Mamă a Fiului Său şi Mamă a Bisericii.
Intrarea în Templu a Mariei prefigureazã "prezentarea" în faţa Tatălui Veşnic a tuturor creştinilor.
Părinţii Mariei, Ioachim şi Ana, au promis să o consfinţească Domnului pe copila lor, pe care au avut-o la bâtrâneţe. Astfel că la vârsta de trei ani au condus-o la Templul din Ierusalim, unde îşi va petrece următorii 13 ani.
Intrarea în Biserică a Preacuratei Fecioara Maria este prima sărbătoare din postul Crăciunului, astfel că este dezlegare la peşte pentru cei care ţin postul.
Pentru creştinii evlavioşi, sărbătoarea de la 21 noiembrie este, de asemenea, un bun prilej de a-şi reînnoi hotărârile şi promisiunile pentru o viaţă sufletească mai profundă.
Cristina Bulbescu
21.11.2008

Brasovul ar putea găzdui Olimpiada de Iarnă pentru tineret din 2013

Primarul George Scripcaru a anunţat că aşteaptă cu încredere decizia forurilor sportive care se vor reuni la Istanbul în acest final de săptămână pentru a decide cine va găzdui Olimpiada de Iarnă pentru Tineret în anul 2013, favorită fiind România, cu zonele Predeal, Braşov, Râşnov, Bran, Sinaia şi Azuga.
În momentul de faţă pârtiile de schi vizate pentru eveniment sunt în plină modernizare. Există documentaţia pentru satul de vacanţă şi resurse pentru realizarea unui patinoar olimpic în municipiu. Dacă Olimpiada va fi organizată în România, Braşovul va fi gazdă a circa 3.000 de sportivi, antrenori şi membri ai staff-urilor tehnice, precum şi delegaţii şi VIP-uri.
Adrian Munteanu
21.11.2008

Staţiunea Covasna va fi sâmbătă scena unei lupte dintre daci şi romani.

Câţiva tineri de la Asociaţia Terra Dacia Aeterna din Cluj, îmbăcaţi în costume de epocă, vor reconstitui, pentru câteva minute, atmosfera din timpul războiului daco-roman, amintind că şi Cetatea dacică de la Covasna a fost incendiată în timpul cuceririi romane. Demonstraţia va fi o pată de culoare în cadrul unor manifestări ştiinţifice care vor marca împlinirea a 10 ani de la reluarea săpăturilor arheologice la Cetatea Zânelor de la Covasna, una dintre cele mai spectaculoase şi mai bine conservate fortificaţii dacice. Discuţiile vor viza şi includerea în circuitul turistic a sitului arheologic, specialiştii urmând să ceară în acest scop sprijinul autorităţilor locale.
Cetatea dacică din Covasna datează, potrivit specialiştilor, din sec.II î.H-I d.H, iar în urma săpăturilor aici s-au descoperit cinci terase fortificate cu ziduri din piatră şi urme de locuire din epoca bronzului până în Evul Mediu.
Arheologii susţin că cetatea este foarte bine conservată şi că oferă detalii importante despre modul de organizare a defensivei dacice.
Mara Deleanu
21.11.2008

Vineri a debutat în staţiunea Sovata Târgul Naţional Cooperartist TINCOOP 2008 !

Prin evenimentul organizat de Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, în staţiunea Sovata în perioada 21-22 noiembrie, se doreşte facilitarea contactelor dintre societăţile cooperative şi mediul de afaceri, prin îmbunătăţirea accesului acestora la informaţii de piaţă.
De asemenea se mai doreşte şi promovarea produselor şi serviciilor specifice cooperaţiei.
Cei care vor vizita Târgul Naţional Cooperartist vor avea parte de standuri expoziţionale ale societăţilor cooperative sau ale celor cu un capital majoritar cooperatist şi productive.
Roxana Mihaly

Alegeţi altă dată din arhivă:


_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European